Сантех-Скло

glassbox

NEW - Оплата частинами та Миттєва розстрочка!

Облаштування зливу під душову кабіну у ванній кімнаті.

Сучасне житло дуже важко уявити без душових. Звичайно, ванни не вийшли повністю з моди, але і вони поступово змінюються цими виробами  для водних процедур.
У цій статті ми поговоримо, можливо про найголовніший елемент душових просторів, а саме про відведення води та спробуємо з’ясувати що краще, душ будівельного виконання, тобто трап чи дренажний канал чи старий добрий класичний піддон.

Насамперед, з’ясуємо плюси того чи іншого рішення.

Трапи або дренажні канали, які зараз на піку популярності, вирішують багато завдань, насамперед полегшують візуальне сприйняття ванної кімнати.

душевые трапы
ламели в полу
конверт

Так само вони дозволяють організувати душовий простір, тій конфігурації та того розміру, який потрібний саме вашому проекту. Це може бути практично будь-який розмір і будь-яка конфігурація, чи то напівкругла, чи складна багато вугільна, чи класична прямокутна. Так само це може бути ніша або кут, або навіть якесь окреме рішення.

Крім цього трапи або дренажні канали дозволяють організувати так зване безбар’єрне середовище, яке буде зручним для користування як звичайним людям, так і для людей з обмеженими можливостями.

Організуючи душовий простір у рівень зі підлогою у ванній кімнаті, ви можете також встановити нині дуже популярний тип душових огорож Walk-In, тобто огорожа, яка не закривається з усіх боків, це так само дуже легке повітряне рішення, яке може виявитися дуже зручним з погляду монтажу.

Душовий комплекс

Ще одне рішення, яке можна організувати за допомогою зливу в підлогу – це зробити цілий душовий відсік, в якому встановити, у тому числі ванну. У цьому випадку можна не турбуватися про те, що то буде виплескуватися назовні, ставити можна красиві ванни, що окремо стоять, і домагатися дуже цікавих візуальних ефектів. Це рішення дуже популярне у США, але поступово знаходить шанувальників у нас в Україні.

“Повністю закритий душовий простір” може відноситися до душових кабін або кімнат, які повністю закриті стінами та дверима, призначеними для прийняття душу або ванни на самоті. Такі душові простори забезпечують більшу приватність, захист від вологи та бризок води, а також ізоляцію від звуків зовнішнього середовища. Душові кабіни та кімнати можуть бути обладнані різними функціями, такими як налаштування температури та тиску води, музичні системи та освітлення, щоб створити приємну атмосферу та комфорт при прийнятті душу.

Класичні піддони забезпечують досить швидке та надійне рішення для душового відсіку. В рамках досить великого асортименту різних форм та розмірів, ви можете швидко та зручно організувати цей простір. У ряді випадків це може виявитися досить економічним рішенням і в більшості випадків, не вимагає якихось додаткових переузгоджень при плануванні вашого житла.

 

Піддони можуть бути виготовлені з різних матеріалів, в принципі, з таких же з яких виготовляється і ванна. Піддони також можуть бути виготовлені з кераміки, це довговічний матеріал і максимально гігієнічний, міцний. Є велика кількість моделей піддонів, які також можна встановлювати в рівень зі підлогою, тим самим забезпечуючи безбар’єрне середовище. Вони можуть бути виконані з тих же матеріалів, це сталь і акрил, якісь кварцові агломерати, а також можуть бути виконані з натурального мармуру, наприклад, і домогтися так званого “Total Look”, тобто ваша ванна кімната може бути виконана з єдиного матеріалу в обробці. Стіни, піддон і покриття для підлоги будуть з одного сорту мармуру.

Є також цікаве рішення піддону, це береться основа з нержавіючої сталі, вона утоплюється в підлогу, виставляється за рівнем і заповнюється зверху дерев’яними або мармуровими ламелями.

Природно, у того чи іншого рішення є як плюси так і мінуси, які в свою чергу мають різні варіанти подолання цих труднощів.

Якщо ми говоримо про піддони будівельного виконання, то треба пам’ятати, що не в кожному житлі їх можна встановлювати і не в кожному житлі їх можна буде узгодити.

Звичайно, якщо йдеться про приватний будинок, то тут проблем не повинно виникнути, але в багатоквартирних житлових будинках є певні обмеження, які необхідно мати на увазі. Має бути обов’язковий доступ до всіх комунікацій і за правилами та нормами, такі душові піддони мають бути знімними. У певних випадках потрібно так само враховувати тиск і вагу будівельного виконання, що створюється піддонами, на плити перекриття, по суті відлитого з бетону і має додаткову стяжку. Так само при виробництві таких трапів потрібно пам’ятати про максимально ретельно виготовлену гідроізоляцію для того, щоб запобігти можливим протіканням. Більше того, потрібно передбачити ухили, які мають йти до трапу. Тут виникає ще одна проблема, якщо ви використовуєте як похило покриття звичайну керамічну плитку, то виникає необхідність створити розгортку “конверт”, з’являються додаткові нарізки, які можуть створювати хаос в образі вашої ванної кімнати.

Звичайно, якщо ви використовуєте мозаїку, то ця проблема сходить нанівець. Так само цю проблему можна вирішити, якщо застосовувати дренажні канали, в цьому випадку ухил робиться в один бік і ніяких нарізок “конвертів” робити не доведеться, проте в тому чи іншому випадку слід ретельно стежити за нахилом і контролювати роботу виконавців. Крім того при виготовленні нахилу до дренажного каналу виникає клин “морквина”, це коли плитка відкланяється від загального горизонту підлоги, оголюючи торці сусідніх плиток і утворюючи характерний клин, який вимагає ретельного виконання і майстерності від монтажників для того, щоб акуратно його оформити. Можна використовувати спеціальні профілю з нержавіючої сталі, або попрацювати з затіркою, або виготовити клин із плитки та акуратно виконати це сполучення. Природно що це вимагає високої кваліфікації від монтажників і час на реалізацію цього проекту, що як і можна віднести до мінусів цього способу організації душового простору.

Для трапів або дренажних каналів передбачені сифони з різною пропускною здатністю і відповідно вони мають різну висоту це так само потрібно мати на увазі, коли ви плануєте душовий простір зі зливом у підлогу.

В одних випадках можна підняти підлогу в санвузлі, в інших випадках люди створюють піддон з бетону облицьованого плиткою, які мають різний рівень зі підлогою, по суті пропадає той ефект без бар’єрного доступу до душового простору. Напевно, доцільно в таких випадках використовувати звичайні піддони.

При облицюванні душових піддонів будівельного виконання обкладеного плиткою потрібно приділити особливу увагу до обробки швів, тому що це зона де буде постійно волого, відповідно використовувати спеціальні затірки, які не дозволяють розвиватися плісняві.

Стандартні піддони в тому вигляді в якому ми їх зазвичай представляємо виглядають досить масивно, це звичайно їх головний мінус. Так само мінусом може бути наявність панелі, у звичайних піддонів вона зазвичай окрема і стик між піддоном і передньою панеллю – це проблемна ділянка, з точки зору догляду, і з точки зору естетики. Друга проблема, з якою ми можемо зіткнутися, це відсутність розмірів або необхідної конфігурації. Виняток – це випадки виготовлення піддонів на замовлення, але і тут форма замовних піддонів зазвичай квадратна або прямокутна, напівкруглі або багатокутні конструкції, як правило, не роблять на замовлення. Ще один недолік – вузька кольорова гама, як правило, вони просто білі. Існує, звичайно ж, достатня кількість кольорових піддонів, які робляться на замовлення і вимагають час на очікування.

Почему обустройство поддона - наиболее важный момент

Размер и размещение  поддона - устройство для организации слива воды, имеет приоритетное значение для установки будущей душевой кабины

Конечно, речь идет о многоквартирной планировке жилья, особенно старой постройки.

Этот узел не такой гибкий в выборе места установки чем, например, стиральной машины, хотя и там иногда возникают свои сложности.

Главный вопрос -это точка отвода воды. Вы не сможете простыми манипуляциями радикально изменить эту точку. Перемещение ее вдоль стены, приводит  к повышению уровня поддона, что бы хоть как то организовать самотек.

Размер поддона не может занимать значительную часть санузла, необходимо  размещать умывальник, место для свободного перемещения к сушилке или к стиральной машине.

Установка на подиум

Поддон строительного исполнения. Очень часто, приходится выкладывать поддон самостоятельно

Подиум поддон

По причине невозможности подбора готовых поддонов по размеру.  Ситуация в этом случае практически такая же как и с серийными изделиями. Исключение – материал поддона цементное основание, обложенное кафельной плиткой или мозаикой. Установка стекла как и в предыдущем случае. либо по краю поддона либо по центру бортика. Можно свободно применять бурение под дюбели из-за отсутствия каналов обогрева в подиуме.

Без-барьерный монтаж

Если есть возможность встроить дренажную систему в пол и сделать его в санузле одноуровневым - это определенно изящное решение.

пол в один уровень без бортиков
Без-барьерный переход

 Что касается особенностей – учитывается встроенный “теплый пол”, который само-собой напрашивается при подобных конструкциях. В основном используются либо короткие дюбели 25 мм., либо приклеивают профиль на монтажный клей.

По размещению стекла это, как правило, вдоль границ перехода кафельной плитки на полу и стенах.

Встраиваемый поддон

Разновидностью без-барьерного обустройства пола есть плоские поддоны, выполненные из прессованного мрамора, например.

Душевой поддон
Встраиваемый поддон

Установка на серийный поддон. Для распространенных душевых поддонов выполненных из пластика (акрил), крепление стекла может производится как методом приклеивания профиля, так и методом прикручивания на саморезы. Клеевой основой может выступать сантехнический силикон. либо специальные клея типа “fix all crystal”. В любом случае потребуется время на застывание клея и последующий  монтаж через сутки.

Прикручивание профиля или точечного крепления потребует аккуратности. Правильно будет выполнить сверловку отверстия диаметром меньшим от дюбеля и лишь потом его закручивание. Таким образом в пластике не будет напряжений и деформаций.

Как правило, стекло устанавливается по центру бортика. иногда по наружному краю.